Szkolenie Barista
Dalej

Kurs Barista

Jest to profesjonalne szkolenie kompleksowo przygotowujące do samodzielnej i świadomej pracy z kawą. Skupione jest na rozwinięciu praktycznych umiejętności i technik stosowanych przez baristów w kawiarniach na całym świecie. Podparte niezbędną wiedzą teoretyczną, dzięki której barista ma pełną świadomość wartości swojej pracy. Pozwala na zbudowanie profesjonalnego wizerunku baristy-specjalisty, który potrafi znacznie więcej niż wcisnąć przycisk w ekspresie.

Co potrafi profesjonalista?

  • Zna genealogię kawy - skąd pochodzi; jak rozprzestrzeniała się po świecie; czym jest „speciality coffee”; co oznaczają przyznawane ziarnom certyfikacje?
  • Zna podstawy botaniki - jakie czynniki wpływają na położenie upraw; jakie są gatunki kawowców i co je charakteryzuje; jakie są odmiany poszczególnych gatunków; jak zbudowany jest owoc; jak powstaje i dojrzewa?
  • Zna etapy produkcji - jak przeprowadzane są zbiory owoców; jak owoce są obrabiane; na czym polega selekcja jakościowa; czym są defekty zielonego ziarna; czym jest proces wypalania ziaren; czym jest świeżość kawy; na czym polega dekofeinizacja?
  • Potrafi zorganizować miejsce pracy - czym jest workflow i ergonomia; dlaczego higiena i czystość jest tak ważna?
  • Potrafi korzystać z urządzeń alternatywnych - czym jest kawa przelewowa; czym jest drip, chemex, aeropress i inne urządzenia alternatywne; jakie czynniki wpływają na smak zaparzanej kawy i jak je kontrolować; jaki wpływ ma woda na smak kawy; czym jest ekstrakcja; czym jest maceracja na zimno?
  • Potrafi korzystać z ekspresu ciśnieniowego - czym jest espresso; co wpływa na jego smak; jak kontrolować ekstrakcję swojego espresso, jak zbudowany jest ekspres; jak regularnie dbać o swój sprzęt?
  • Potrafi spieniać mleko - na czym polega proces spieniania mleka; jak poprawnie spieniać mleko za każdym razem; jak przygotowywać kawy mleczne; czym jest latte art, a czym etching; jak wylewać wzory free pour?
  • Potrafi skomponować menu - jakie standardy obowiązują na świecie; jakie dobrać właściwą porcelanę; jakie kawy czarne, a jakie mleczne serwować w kawiarni; jak tworzyć autorskie kompozycje?
  • Zna standardy obsługi i sprzedaży - jak rozmawiać z gośćmi; jak ich edukować; jak im sprzedawać więcej; jak poprawnie przygotowywać zamówienia; jak poprawnie je serwować?
  • Kurs zakończony jest egzaminem praktycznym, w którym oceniane są zdobyte umiejętności.
czas trwania
Przewidywany czas trwania:
24 godziny / 3 dni po 8 godzin z przerwą w ciągu dnia
ilość uczestników
Przewidywana ilość uczestników:
1 osoba
cena
Cena:
3500,- PLN brutto [w tym 23% VAT]
dojazd
Dojazd:
0,75 PLN brutto/km [w tym 23% VAT]
dodatkowy uczestnik
Dodatkowy uczestnik:
900,- PLN brutto [w tym 23% VAT]
dodatkowy instruktor
Dodatkowy instruktor:
1100,- PLN brutto [w tym 23% VAT]
miejsce wskazane przez zamawiającego
Kurs przeprowadzany jest w miejscu wskazanym przez zamawiającego.
miejsce zapewnione przez instruktora
Instruktor może zapewnić miejsce we własnym zakresie - koszt każdorazowo ustalany jest indywidualnie.
miejsce zapewnione przez instruktora
Instruktor zapewnia nieodpłatnie niezbędne wyposażenie.
materiały dydaktyczne
Instruktor zapewnia nieodpłatnie materiały dydaktyczne przekazywane uczestnikom.
certyfikat
Istnieje możliwość wystawienia certyfikatu ukończonego kursu.
WYŚLIJ ZAPYTANIE
0